Hengelsportvereniging

Tot Ons Plezier

Coevorden en omstreken

Update uitzet Karper in de Gracht

26 februari 2017

Beste leden van H.S.V. TOP Coevorden,

Het uitzetten van de speciaal gekweekte Spiegelkarpers is een feit. 27 van deze schitterende vissen hebben nu een nieuw onderkomen in onze mooie Parkgrachten. Wij willen de vrijwilligers die mee hebben geholpen tijdens deze dag hartelijk bedanken voor hun inzet en passie! Hieronder volgt een fotorapportage om jullie een indruk te geven van de uitzet. (klik op de foto ter vergroting, dit biedt tevens de mogelijkheid om door de rapportage heen te klikken).

 

Ook willen wij jullie het nieuwsbericht van de Coevorden Huis aan Huis niet onthouden. Onderstaand bericht verscheen gisteren al in onze regiokrant.

Coevorden – Dankzij een samenwerking tussen hengelsportvereniging TOP uit Coevorden en De Groene Welle in Zwolle voor opleidingen in groen konden zaterdagochtend 27 spiegelkarpers worden uitgezet in de stadsgracht.

‘Wij hebben’, aldus bestuurslid Hans Hellendoorn van TOP, ‘de Parkgrachten in pacht als vereniging. We hebben samenwerking gezocht met De Groene Welle.’ Roelof Schut is docent en ontwikkelaar en is bovendien lid van TOP. ‘Wij staan bekend als de Sportvisacademie Zwolle, het gaat hierbij om de opleiding sportvisserij en waterbeheer. De leerlingen Kevin Roo en Anne Lamberink hebben voor hun studie alle aspecten van deze vissen behartigd: van kweek tot het uitzetten en de contacten met verenigingen.’

De spiegelkarper heeft als bijzonderheid, dat de vis niet geheel is beschubt, zoals bij andere vissen het geval is. ‘Zij zijn daardoor’, vertelt Schut, ‘heel bijzonder en daardoor goed herkenbaar. Waar de vissen geen schubben heeft, kijk je rechtstreeks op de huid. Door de herkenbaarheid kunnen we de vissen monitoren.’

De opleiding bestaat uit de onderdelen sportvisserij en waterbeheer. Roelof: ‘De studenten komen na hun opleiding terecht bij bijvoorbeeld waterschappen, bedrijven voor groenonderhoud, hengelsportwinkels, recreatieparken en ecologische adviesbureaus.’

Voor het uitzetten van de karpers werden zij gewogen. De vissen bereikten een gewicht tussen de 3 en 4 kilo. De spiegelkarpers zijn gekweekt in water van circa 20 graden. Om de overgang naar het water van zo’n 5 graden goed te laten verlopen, is de temperatuur van het water in de bakken de laatste dagen steeds wat teruggebracht.

Het uitzetten van de karpers trok veel belangstelling van met name leden van hengelsportvereniging TOP.

Ook verschijnen er nog artikelen in andere bladen. Deze zullen wij uiteraard t.z.t. met jullie delen.

Op onze site zal nog een aparte sectie worden ingericht waar de foto’s m.b.t. het monitoren en vergelijken van de vissen geplaatst zullen worden (per vis 2 foto’s, 1 van elke zijkant zodat de vis goed herkend kan worden). Mochten jullie 1 van deze vissen vangen dan horen wij dat natuurlijk heel erg graag. Meldingen kunnen per email gedaan worden aan: ledenadministratie.top@hotmail.nl of via het contactformulier op onze site.

Wij willen iedereen die bij dit project betrokken is geweest hartelijk bedanken.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur

Deel deze pagina:

Lees ook...

 • 10 jan 2024

  Algemene jaarvergadering (Nieuwe Locatie!)

  Geachte leden, Dinsdag 12 maart 2024 om 20:00 uur...

 • 17 feb 2017

  Spiegelkarpers voor Vechtstromen

  Zaterdag 11 februari zijn er spiegelkarpers uitgezet in de...

 • 04 sep 2018

  Karper koppelwedstrijd 2018

  Afgelopen weekend heeft de 2e editie van de Karper...